2018-01-25

【輔仁媒體】白木乩:而家雞蛋同高牆,周庭你企邊面? (1093)

浸會大學學生會長糾眾圍堵語文中心,聲稱反對普通話課程,事件愈演愈烈,今日校方宣佈將涉事學生停學並提供輔導,最新進展係,「編輯委員會、幹事會、評議會及仲議會四大學生會架構須得學生事務處一位職員同意,才能發出群發電郵(Mass Mail)」,全面審查學生組織的資訊傳播。

爆粗是咪錯,呢個好值得討論,但爆粗就要停學,爆粗引致全面言論審查,我諗全世界絕無僅有,香港道德標準真係高過喜馬拉雅山脈珠穆朗瑪峰。

校方嘅無理,其實明事理嘅人都會明白,但成件事最好睇嘅,相信就係反對派嘅嗰種態度。

教育界立法會議員葉建源率先垂範,認為學生粗魯無禮不可接受。

反對派中人,想運動群眾嗰陣就最鍾意引經據典,左一句好人嘅沉默造就暴政,右一句當日我唔幫佢地講野今日都無人幫我講野,仲有一句「雞蛋與高牆之間無論隻蛋幾錯都一定企喺雞蛋嗰邊」刻喺額頭。

咁事實係點?就係到真係一個不平等嘅師生關係壓下來嘅時候,呢班反對派係會割席沉默。

選舉係好重要嘅,係架,特別係反對派,成日都要諗點樣討好班保守嘅選民,呢啲時候,是非對錯其實一啲都唔重要。唔信?各位睇睇教小學嘅林慧思?當日佢喺公餘嘅時間參與街頭運動,被警察為難,講左句粗口,鋪天蓋地嘅攻擊,搞埋佢學校,反對派係一句都唔會幫口,教協係會睇住佢死,點解呀?林慧思係黃毓民嘅人嘛,講粗口係唔受保守選民歡迎架嘛,點撐呀?

而家補選在即,周庭係浸會大學學生,仲未畢業,嚴格來講佢係持份者,所有候選人之中最需要表態嘅係佢,但佢就一句聲都無出過,反而唔洗選嘅羅冠聰都有講番兩句人話

好人嘅沉默造就暴政,我信的,真係信,歷歷在目。

晚安。

關於作者:白木乩
白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文



原文連結




0 comments:

Post a Comment