2017-11-18

【輔仁媒體】九妹:你的「好」,不太好 (327)

情侶速配有限公司是現今最多人光顧的中介公司,每年都會撮合數千名男女成為戀人。而為了讓各人都能找到最適合自己的伴侶,公司會邀請各位在配對後分手的男女到總公司作出檢討,除了讓他們知道自己的過失外,亦會以此作為準則,幫他們找一個更合適他們的人。

來到檢討會的是三個月前成功配對的鍾仔及他的前女朋友一號。
「其實鍾仔係我呢幾次以黎遇過最好既男仔。佢唔食煙、唔飲酒、有交帶又對我好。不過,我覺得咁樣真係好悶……我試過留係屋企陪佢一齊過,但咁樣真係唔岩我。同埋我真係唔鍾意男仔咁痴身……Sorry呀鍾仔,你冇問題架,有問題果個係我。」
「嗯明白既。咁鍾仔呢,你有冇野想講?」主持人問。
「冇…冇呀。多謝你話我聽我有咩問題。希望下次我可以成為一個更好既人。」鍾仔以簡單的一句話作為檢討會的終結。

沒多久,鍾仔再次成功配對。同樣地,這次的戀情不到三個月又告終了,他與前女友二號去了檢討會。
「我好唔鍾意人地成日出去玩出去飲酒。仲要次次去左飲酒都唔同我講要我擔心佢。如果一個男人連呢啲咁基本既野都做唔到,我睇唔到同佢有咩未來。」
「對唔住,我以為女仔唔鍾意男仔咁痴身咁悶。多謝你,我會做一個更好既人。」

有了前兩次的經驗,鍾仔有信心今次的戀情將會比之前兩次更成功。這次他嘗試間中喝酒,但同時對女朋友有交帶。不會常常致電女朋友,不過每天仍會通兩次電話。這是鍾仔結合上兩次的戀情而作出一個新平衡點,他相信這樣應該能夠得到女孩的歡心。
結果,這段關係比上兩次更短,只維持了一個月的時間。
「鍾仔除左係一個好男仔之外,佢仲係一個好有趣好多活動既人。佢一開頭真係會帶到快樂比我,又會每日打電話黎關心我,出去飲野又會有交帶唔洗我擔心。但唔知點解我覺得佢做既每一樣野我都覺得佢好唔真心。例如佢明明唔係咁鍾意飲酒但佢就會每個星期都去,佢想打比我但又話怕我覺得煩而唔打。我唔鍾意一個人永遠都係咁唔知自己想點。」
「……」鍾仔沉默不語。

不過,在往後的日子再也沒有見過鍾仔出現在檢討會。他終於修成正果,與最新相識的女友快樂地生活。
這次他只是做回自己,做回第一次被人說很好不過很悶的自己,因為他很不喜歡那個為了別人而刻意改變的自己。
「你唔會覺得我好悶咩?成日留係屋企又唔出街,又成日冇野做就打比你咁痴身。」鍾仔問。
「出街有咩好姐,咁熱。係屋企睇下RUNNING MAN咪幾開心,又唔洗用錢。仲有呀,你試下唔打比我丫,我MEET死你個肚腩呀!」女朋友大大力拍打鍾仔的小肚腩。

你的好,對方不喜歡時一點也不好。
你不好,對方喜歡時也像寶。

關於作者:九妹



原文連結




0 comments:

Post a Comment