2017-10-19

【香港01】白告:為入女拔,怪獸媽媽逼女兒放棄了什麼 (4303)

01博評-香港地
師傅麻煩你,先去接我個女先,然後去荃灣。

啱啱上車嘅女乘客講。兩站無問題,問題係你都要同我講去邊接你個女㗎……好多時都有乘客講話去醫院、去酒樓,可惜讀心術嘅技能,仲未有司機掌握得到。再一次問明準確地點之後,就出發去接人哋個女了。

我望望個鐘,都五點幾,問一問人哋呀媽:

咁遲先放學呀?

媽媽揮一揮手,好似撥走唔存在嘅蚊咁,輕輕鬆鬆咁答我:

放咗學好耐啦,去上興趣班啫,一陣你行獅子山嗰邊經大圍去城門隧道吖,咁樣快啲。

由源順圍咁樣行去城隧?遠就肯定遠咗,會唔會快咗真係好難講,但係乘客主動提供路線,咁就最理想啦。

趕住返屋企食飯呢?

唔係呀,趕住去上小提琴。

原來小朋友嘅興趣班仲未完,真係好多興趣。

去到目的地等咗唔夠三分鐘,小女孩已經現身,孭住好似裝咗籃球咁脹嘅書包,仲要拎住兩個不織布袋,拎一手仲抽住小提琴盒,分分鐘去旅行比返學更少嘢要帶。

一上車,小女孩已經語帶興奮咁同媽媽講話今日派咗作文,仲話進步到八十幾分。我以為「進步」已經好值得鼓勵,不過媽媽唔係咁諗:

八十幾分唔夠考女拔喎,你寫咗啲咩?比媽媽睇吓。

小女孩嘅興奮稍微減退,快手拎出作文比媽媽睇。

呢啲作文邊駛特登放入file呀,啲通告就亂咁塞。

媽媽嘅語氣本來唔太嚴厲,一秒之後我以為火山爆發:

澳洲?我講過呢啲題目要寫啲係人都知但係又特別嘅嘢㗎啦,點解唔寫威尼斯呀,咁我哋上次做咩要去呀?

小女孩上車時嘅興奮已經一掃而光,語帶哭音咁解釋,話威尼斯去過,老師話想佢哋寫啲未去過嘅地方喎。

老師話老師話,老師話無用㗎,有無分先?分數先重要呀。你去過咪話未去過囉,你寫歌劇院呢啲係人都諗到嘅,唔會高分㗎。

聽得出媽媽盡可能壓低心頭嘅怒意,然而嗰種恨鐵不成鋼嘅焦急,真係點壓都壓唔到。

你就考呈分試喇,唔可以任性㗎,知唔知?我哋學咁多嘢為咗咩呀?

入女拔。

咁先叻女㗎嘛,我哋點解要學小提琴呀?

入女拔。

簡簡單單嘅三個字,真係蘊含住無比嘅力量,就係因為呢三個字,本來已經無趣嘅作文要更加無趣,寫作時最大嘅考量唔係內容與文筆,而係分數同分數。功利主義延伸到小學,每一個興趣班都係一塊拼圖,去拼貼小朋友的人生,儘管多姿多彩,不過被社會嘅期望急促旋轉,再豐富嘅顏色都只會變為白色。

去到目的地附近,出出入入嘅都係小朋友,個個都孭住幾個袋,仲有啲抽住大畫板,有啲掛住網球拍,忽發奇想,成個商場都係啲興趣班、補習班,有無啲班係教家長點幫子女規劃燦爛人生呢?希望唔係個個小朋友都要出淚拔萃地成長吧……

(文章純屬作者意見,不代表香港01立場。)



原文連結



0 comments:

Post a Comment