2015-09-15

【主場博客】高達奔:港鐵競步賽 劉虹多次違規 照樣冠軍 (2057)

12002855_10153664042823556_7686631421625092524_n

12029043_10153667964388556_486585052_n

上星期日有港鐵贊助,田總搞的競步賽,中國嘅劉虹奪得十公里競步冠軍。不過,當日已經有民間攝影師發現,劉虹其實多次犯規,因為競步唔可以雙腳離地,但以上四張相已經說明,劉虹早就應該被DQ,只是當日的評判睇唔到,可能田總邀請的所謂國際裁判,黎香港遊埠為主,呢啲濕雞比賽就求其Hea過,又或者競步實在太難判斷,走漏眼絕對係人之常情,結果出現盲人球證執法嘅賽果,越位睇唔到、禁區手球睇唔到、波未入白界就當入咗。

最唔抵係香港嘅程小雅,攞咗個梗頸四。

雖然喺體育嘅世界,評判係最唔可以質疑,但應該被DQ的卻攞咗冠軍,始終唔係幾正路,亦說明呢項競賽的裁判方式,實在有好大嘅改善空間,有心人去港鐵和田總的Facebook杖義執言,留了以下的言論,問究竟裁判有無睇到違規:

MTR 用運動來為醫院管理局健康資訊天地籌款,無可厚非。
但每項運動都有他本身的規則,如短跑起步偷步一定 dq, 三級跳遠腳踏界也是 dq, 每種運動都有其簡單易明的規則。
競步也是,但恐防有人違規,所以大部份競步比賽都在運動場內進行,而大會也派出大量的 marshal 來監察運動員有無違規動作 (簡單說就是小跑,雙腳離地)。 – MTR 和 HKAAA ,香港最專業的田徑總會 聯合舉辦了此項賽事 11 年,也吸引了各地的競步好手參加,當然不希望原來比賽的冠軍是靠作弊得來的!
上面 3 張照片都是我拍的,相機檔案內還有多張 74 號張虹 雙腳離地的照片!
我拍到的有多張,拍不到的可能更多!
所以想問 HKAAA , 整條賽道都是 marshal, 真的沒有人看到?
還是看到但不想倒大會興、不出 red card (警告) ! ?
前者代表不專業,對其他參賽者不公平;後者、我就不好說了!

田總與似係代表田總的人,就先後回應:

除香港的國際競走裁判外,大會亦邀請兩位分別來自日本及韓國的地區競走裁判於此賽事執法,除賽事距離外,一切安排均依照國際田徑聯會最新之競賽規則進行。有關比賽規則,請參閱國際田徑聯會競賽規則第230條。

根據國際田聯的賽事判罰規則,是以眼所見為守則,不能以攝影或任何其它器材作輔助。

但點都唔答,當日嘅評判究竟有向劉虹出示警告?警告咗幾多次?係咪真係咁敏感,連有無警告過,都唔答得呢?

劉虹喺世界二十公里競步記錄保持者,田總同裁判,喺咪因為劉虹喺特邀嘅「客人」,完全唔敢警告DQ?呢個問題,留返大家去猜測啦。我只係戥香港嘅程小雅好唔抵!

足球都開始改革,但競步仍然停留只靠裁判肉眼觀察,實在完全落後於時勢和脫節。呢項咁人治的運動,肉眼遠距離根本就好難睇到有無違規,只靠現場肉眼判斷,而唔引入科技輔助,往往只益咗夠膽違規,側側膊搏你睇唔到嘅選手,而懲罰真正守規則的參加者。

呢種運動,實在無謂認真去玩。



原文連結



0 comments:

Post a Comment